Blues Pris - DK

”ÅRETS DANSKE BLUES NAVN”

Blues Prisen blev indstiftet af Copenhagen Blues Festival i 2002.

Prisen gives til en dansk bluesmusiker eller en herboende udenlandsk bluesmusiker
som en påskønnelse for en særlig musikalsk og kunstnerisk indsats for genren.

Både scenens garvede veteraner og unge talenter kan komme i betragtning til prisen.

Prisen er sponsoreret af Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar,
og der følger en prischeck på 10.000 gode danske kroner med.


Årets Danske Blues Navn 2016 Årets Danske Blues Navn 2016 Årets Danske Blues Navn 2015 Årets Danske Blues Navn 2014 Årets Danske Blues Navn 2013 Årets Danske Blues Navn 2012 Årets Danske Blues Navn 2011 Årets Danske Blues Navn 2010 Årets Danske Blues Navn 2009 Årets Danske Blues Navn 2008 Årets Danske Blues Navn 2007 Årets Danske Blues Navn 2006 Copenhagen Bluesfestivals Jubilæumspris 2005 Årets Danske Blues Navn 2005 Årets Danske Blues Navn 2004 Årets Danske Blues Navn 2003 Årets Danske Blues Navn 2002Årets Danske Blues Navn 2017

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til sanger, guitarist, komponist og bandleder Jake Green.

Jake Green a.k.a. Jakob Wielandt Schiøth er født i 1978, voksede op i Vangede, og begyndte at synge i folkeskolens musicals og teater arrangementer. Skolens musiklærer var god til at skabe elevernes interesse for sang og musik, og Jakob begyndte som10 årig at spille på guitar. Som 16 årig mødte han en aften op på Mojo Blues Bars torsdags jamsession. Jamvært Danny Linde fik den unge musiker på scenen, og han spillede ”Red House” af Jimi Hendrix: Han fik venlige ord med på vejen og fik for alvor blod på tanden til at fortsætter mod en musikalsk karriere.

Senere uddannede han sig til IT- programmør i Nakskov, men holdt sideløbende fast i musikken, hvor han ofte var en fast gæst og senere jamvært i mere end 10 år ved Mojos torsdags jams. Efter rejser til Bangkok og London, hvor han spillede på div. blues bars, tog han en ”dannelsesrejse” til musikbyen Austin i Texas, hvor han en måneds tid spillede med lokale musikere - en kraftig inspiration til hans musikalske udvikling.

Han besluttede sig for at kvitte jobbet som programmør og blive fuldtidsmusiker i eget band og som akustisk solist. Han bevæger sig i blues-rock genren, der giver ham frihed til at udbrede sine bluesrødder over forskellige former fra blues til rock til country. Stilen er riff-baseret blues-rock med tung solid rytme.

Besætningen er den klassiske power trio - Jake selv på guitar og vokal, Jens Simonsen på bas og Hans Rosenberg på trommer. Ud over faste weekend-koncerter på Mojo og andre spillesteder i Danmark, har Jake Green bl.a. optrådt på Skanderborg festivalen i 2012, fem gange ved Malmö Blues Festival, på Copenhagen Blues Festival i 2016 og på Randers City Blues Festival i 2017.

Jake Green udgav i 2011 debut CD'en ”Live @ Malmö Festival” og 4 år senere studiealbummet ”Plugging in” med en stribe roste originale kompositioner.

"Jake Green Band er godt på vej, har fundet og forfinet deres signatur lyd, fået international goodwill og udgiver nu deres nye plade, hvilket forventes at sparke gang i yderligere eventyr både herhjemme og i udlandet. Jake Green har evnerne til at blande sig med genrens bedste, og disciplinen til at undgå dens faldgruber. - BluesNews.dk

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats som guitarist, sanger,
komponist og live-performer på blues-rock scenen.
Med årelang indsats som ankermand på bl.a. Mojo Blues Bars
torsdags jams, er du med musikalsk kompetence og overskud
inspirator og forbillede for mange yngre musikere.
Din stil, bredt præget af klassisk blues, blues-rock og country,
placerer dig i front blandt de yngre danske musikere, som er
med til at vise vejen for fremtidens bluesinspirerede musik.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.Jakegreen.dk

Årets Danske Blues Navn 2017


Årets Danske Blues Navn 2016

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til sangerinden Miriam Mandipira.

Miriam Mandipira - a.k.a. ’Mumba’ - er født i Harare i Zimbabwe i 1977. Hun er nummer 2 i en flok på 7 børn og hun voksede op med kirkekor og salmesang, som blev et befriende tilflugtssted for hende.
Hendes sangglæde blev bakket op af hendes skolelærere, og hun blev som 10-årig optaget i skolekoret, hvor hun snart blev tildelt de fleste solistroller. Den unge Miriam faldt for Billie Holiday efter at have set en TV-dokumentar om hende, og det ledte senere til interesse for andre store kvindelige vokalister, som Ma Rainey, Bessie Smith, Sister Rosetta Thorpe, Ella Fitzgerald og Sarah Vaughn.

Derhjemme lyttede familien til bl.a. sydafrikanske musikere som Mahlatini, The Mahotella Queens og soul som Otis Redding og Percy Sledge. De lyttede selvfølgelig også til traditionel zimbabwisk musik på radioen og i det omgivende samfund. I high school årene fordybede Miriam i korsang, men også klassisk musik med spil på violin og viola. I1995 fik den nu 18 årige sangerinde tilbud om at komme med i bandet Luck Street Blues, og her lagde hun de næste ti år grunden til sit meget brede repertoire af jazz, blues, afro-jazz og soul.

Hun flyttede nu til Syd Afrika, hvor hun optrådte i og omkring Johannesburg og Pretoria med bandet Strange Brew. Hun er blevet betegnet som en af Zimbabwes allerbedste jazz/blues sangerinder, og nævnes i både sit hjemland og i Sydafrika som det sydlige Afrikas ’Queen of the blues’. I 2007 indspillede hun et album med Strange Brew, som desværre aldrig kom ud. Samme år flyttede Miriam til Danmark, hvor hun hurtigt fik kontakt til den lokale bluesscene via Mojo Blues Bar og til gospel- og jazzscene, hvor hun siden har optrådt i mange forskellige konstellationer, bl.a. med Doc Houlind, Paul Harris og Klüvers Big Band m.fl.

På bluesscenen har hun udover sine egne mindre grupper arbejdet tæt sammen med Delta Blues Band på klub og festival koncerter, og hun medvirker også på bandets CD ”Stone Washed” fra 2013. I 2015 var hun på tur med DRs Big Bands juleshow ‘Merry Christmas, Baby’ med Michael Carøe og Birgitte Soojin.

Siden 2011 har hun været bandleder for sine ”The Danish Friends”, som i 2014 udgav albummet ”Mandipira & Her Danish Friends Live”. Samme år kom hun med live albummet ”Shades of Spring” med en håndplukket besætning i anledning af Unesco International Jazz Day.

Hendes første studie CD, ”Convergence” fra 2015 med Kjeld Lauritsen, Per Gade og Søren Frost, er et stærkt statement om musikalsk kvalitet, alsidighed, energi og nerve, som, måske især med det band som fundament, peger i retning af en international karriere for Miriam Mandipira.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige og stærke indsats som vokalist,
komponist og performer. Du mestrer et bredt spektrum af genrer,
og uanset om du synger smukke ballader, swingende jazz eller
svedig funk og blues, optræder du med stor stilsikkerhed, ægte
indlevelse, elegance og smittende spilleglæde.
Dit store talent og høje professionelle niveau placerer dig helt
i toppen af dansk jazz og blues.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.mandipira.dk

Årets Danske Blues Navn 2016


Årets Danske Blues Navn 2015

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til sangeren og guitaristen Marc Rune, A.K.A.'Big Creek Slim.

Årets prismodtager Big Creek Slim - med det borgerlige navn Marc Kolkjær Rune - er født i Ikast i 1983, hvor han i 13 års alderen blev fascineret af bluesmusikken, som han hørte på plader derhjemme og i radio og på TV. Han lærte sig selv at spille guitar og dyrkede specielt den tidlige blues fra Mississippi deltaet, inspireret af bl.a. Robert Johnson, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, John Lee Hooker og Lightning Hopkins.
Han fortæller, at det var lidt som at dykke ned i en 'tidslomme' - noget, der var en gang, men som jo viste sig stadig at være gangbart også i dag.

Efter gymnasie og værnepligt var Marc konstabel i hæren et par år, men blues interessen var intakt, og han arbejdede de næste 4-5 år på at finansiere sin store drøm om at rejse til de amerikanske sydstater og opleve og lære musikkulturen ved kilden, så at sige. I 2008 kom han endelig afsted og rejste rundt i de amerikanske sydstater i flere måneder, bl.a i Louisiana, Mississippi, Arkansas, Alabama og Tennessee, og her mødte ham den ægte bluesmusik i sit oprindelige miljø på små blues barer og Juke Joints.

Men den musikalske dannelsesrejse gav ham også stor indsigt i bluesmusikkens sociale og kulturelle baggrund. Fra lytning på de gamle blues LP'er hjemme i Ikast til oplevelserne i sydstaterne var fundamentet skabt for Big Creek Slims levendegørelse af blueshistorien med det rå, autentiske og nærværende udtryk, som er varemærket for hans low-down blues, som han fremfører med en stemme og en feelin’ uden lige.

I 2008 udgav han selv en dobbelt-CD ”Tumbleweeds”, hvor piano-legenden Henry Gray, kendt fra Howlin’ Wolfs orkester, medvirkede. I 2013 kom hans næste CD, "Nintynine and a Half", et solo projekt med egne numre i traditionel delta stil, og samme år vandt Big Creek Slim & The Cockroachers konkurrencen Danish Blues Challenge, og gik videre til at repræsentere Danmark i den større European Blues Challenge i Riga.

Big Creek Slim kan opleves i flere konstallationer ved årets festival, hvor man også kan høre sangene fra hans nye album, ”Hope For My Soul”, produceret af Peter Nande, som også medvirker på indspilningen sammen med Nathan James fra USA, Troels Jensen, Paul Junior m.fl.

CD'en, som blev nomineret til en DMA - Blues - "Årets Danske Bluesudgivelse" - er er et stærkt statement om Big Creek Slims forhold til blues - passion og intensitet!

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for dit engagement i den traditionelle bluesmusik.
Som sanger, guitarist og sangskriver har du tilegnet dig en dyb forståelse af
blues'ens rødder, og med en stærk og ekspressiv stemme, enkelt, autentisk
guitarspil, og et stort talent for at skrive gode sange, udstråler din musik
en indlevelse og feeling, som minder om de tidlige Delta blues mestre.
Men du bygger også bro mellem gamle og nutidige idealer, som det høres
på din seneste CD, "Hope for my Soul".
Dette håb gælder også en stor fremtid for dig i dansk og international blues.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.bigcreekslimblues.com

Årets Danske Blues Navn 2015


Årets Danske Blues Navn 2014

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til pianisten Hans Knudsen.

Årets prismodtager er født i 1950 i København. Han er uddannet biologilærer, men er autodidakt som musiker. Hans Knudsen begyndte oprindelig at spille banjo og guitar som 16-årig, men efter sin første koncertoplevelse, 'American Folk Blues Festival' i København i 1966, bl.a. med blues-pianisterne Roosevelt Sykes og Little Brother Montgomery, blev han stærk motiveret til også at lære at spille på familiens opretstående klaver.

I starten af karrieren spillede han med traditionelle New Orleans jazzbands, men hans særlige interesse for den piano-baserede boogie woogie, blues, jump og rhythm'n'blues, især New Orleans stilen med f.eks. Professor Longhair og Fats Domino, medførte at Hans Knudsen skiftede hovedinstrument til pianoet i løbet af 1970'erne. Han kom sidst i 1970'erne med i Søren Sørensen Swing Cats, og akkompagnerede sammen med denne gruppe den legendariske blues shouter Roy Brown på hans eneste besøg i Danmark i 1978.

I starten af 1980'erne mødte han New Orleans-sangerinden Lilian Boutté og kom til at spille med i hendes band fra 1983 til 1990. Sammen turnérede de verden rundt, bl.a. også til New Orleans, hvor de optrådte på den årlige Jazz & Heritage festival i 1984 og -88, og i -89 spillede de opvarmning for B.B. King i Amsterdam.

Efter mange år som 'menig' bandmusiker dannede Hans eget band, ”Hans Knudsens Jumpband” i 1990. Med ham selv som vokalist og pianist, Hans Leonardo Pedersen på sax, Jens Sølund på bas og Henrik Simonsen på trommer udviklede bandet en unik blanding af blues, jazz og jump, som åbnede dørene til jazzklubber, spillesteder og festivaler over hele landet.

I de senere år har Hans Knudsen også spillet et utal af solo-koncerter, siddet ind hos mange bands og været med på diverse studieindspilninger, for eks. det funky band Zebrazz, og senest dannet duo med sidste års modtager af blues prisen, guitaristen Ronni Boysen.

Som en yderst kompetent og bredt stilmæssigt funderet pianist - og meget vellidt blandt sine kolleger, kan Hans Knudsen fylde kalenderen med invitationer som gæstesolist eller sideman i mange forskellige blues- og jazzsammenhænge, og han er på alle måder en særdeles aktiv og populær bluespianist og spillemand.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din mangeårige indsats på den danske og internationale bluesscene.
Som pianist, sanger og orkesterleder spiller du en betydelig rolle som formidler og fortolker
af boogie woogie, blues, jump og jazz. Du er en efterspurgt sideman og gæstepianist, både
live og i studiet, og dit karakteristiske pianospil kan høres på mange plader, inkl. en række
markante udgivelser i eget navn. Med stort talent, personligt engagement i din musik og i
dit publikum, er du en eksemplarisk repræsentant for dansk blues.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.hansknudsenjumpband.dk

Årets Danske Blues Navn 2014


Årets Danske Blues Navn 2013

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til guitaristen Ronni Busack-Boysen.

Årets prismodtager er født i 1974 og voksede op i Åbyhøj ved Århus. Han begyndte at spille guitar, da han var 15 og startede sin musikalsk karriere i det århusianske musikmiljø, bl.a. sammen med sanger og mundharpespiller Nisse Thorbjørn, som modtaog den samme pris i 2009.

Ronni lyttede til amerikansk bluesmusik og blev inspireret af bl.a. gamle mestre som: Robert Jr. Lockwood, Lonnie Johnson, Jimmy Rogers og selvfølgelig Muddy Waters, men også lidt nyere navne som Junior Watson og Duke Robillard.

I en periode midt i halvfemserne fik musikinteressen yderligere næring gennem Ronnis job som salgsassistent i Stereo Studio med speciale i indkøb og import af blues, soul og verdensmusik.

Som autodidakt guitarist har han nu i over 20 år spillet bluesmusik og relaterede genrer med speciale i den elektriske post war blues og rhythm & blues. Årelang flittig øvning og et utal af sessions og koncerter har raffineret hans guitarspil, så han i dag står som en af de mest efterspurgte og respekterede europæiske bluesguitarister.

Når Mud Morganfield (ældste søn af Muddy Waters), spiller i Europa, er Ronni fast medlem af bandet, og de har sammen optrådt på et utal af festivaler og klubber i hele Europa, og for nylig også medvirket live i Jools Holland Show på BBC. Ronni er en efterspurgt 'side-man', og har også jævnligt spillet store festival-jobs med USA navne som James Harman, Lazy Lester, Gary Primich og RJ Mischo m.fl. Han har desuden medvirket på over en snes CD indspilninger med danske og udenlandske navne, bl.a. Peter Nandes ”California Sessions vol. 1 og 2”, (vol. 3 er på vej), som alle er indspillet i Californien med sanger/mundharpe stjernen James Harman som producer.

Af andre faste orkester-pladser kan nævnes Kokomo Kings (S), Jes Holtsø & Morten Wittrock Band, Franck White & the Groovers. Aktuelt har Ronni indledt et duo-samarbejde med jazz-blues pianisten Hans Knudsen, som han bl.a. optræder med på årets Copenhagen Blues Festival.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats på den danske og internationale bluesscene.
Med modent, veldefineret og virtuost guitarspil holder du især den klassiske, elektriske
post war blues i hævd, men du udvider også horisonten og udforsker andre stilarter.
Dit talent og din professionalisme har medført, at du er en yderst respekteret og
efterspurgt guitarist både inden- og udenfor landets grænser, og med stigende
international eksponering repræsenterer du også dansk blues på fornemste vis.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.myspace.com/com/ronniboysen

Årets Danske Blues Navn 2013


Årets Danske Blues Navn 2012

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til sangeren Jes Holtsø.

Årets prismodtager er født i 1956 og voksede op i et musikinteresseret hjem, med en syngende mor, og jazz og bluesmusik på grammofonen. Som barn blev han castet af Nordisk Film og fik rollen som den opvakte knægt ’Børge' i Olsen Banden filmene. Han spillede også flyttemand Olsens flabede søn `William´ i 'Huset på Christianshavn, roller som gjorde ham landskendt.

Efter 13 år i filmbranchen forsvandt Jes helt ud af rampelyset, men vendte så til manges overraskelse tilbage 20 år senere, hvor han tonede frem på skærmen i DR-konkurrencen 'Talent 09'. Jes var igen på banen, nu med sin blues og soulmusik, et karriereskift, som må siges at være lykkedes ganske godt.

Jes Holtsø lægger ikke skul på, at han i de mellemliggende år levede et hårdt liv helt ude på kanten, som han dog fik vendt med lidt god hjælp. At det lykkedes, skyldes nok delvis hans erkendelse af, at "Living the Blues" kunne blive til "Playing the Blues". Han beretter selv om sine op- og nedture i sin bog `Verden venter`, men et faktum er det i hvert fald, at hans beslutning om at prøve kræfter med en ny karriere for at synge den musik, han elsker allermest, på ganske få år har ført ham frem på forkanten af den danske blues scene.

Jes har i tidens løb hentet musikalsk inspiration fra folk som Billie Holiday, Bob Dylan, Joe Cocker og Delbert McClinton. Han kom jævnligt forbi Mojo's ugentlige blues jams og fik prøvet sig af der, men det var mødet ved 'Talent 09' optagelserne med hans nu faste musikalske partner, pianisten Morten Wittrock, der satte skub i tingene. Det blev et frugtbart samarbejde, og i 2010 kom deres debut CD, som fik mange stjerner i pressen. CD'en førte også en lang stribe koncerter med sig, både i duo og band format.

I foråret 2012 kom Jes Holtsøs nye CD, "Big Easy", også denne gang med tekster af amerikaneren Ray Weaver og komponeret og produceret af Morten Wittrock, som tog til Nashville for at mixe CD'en hos den amerikanske producer Matt Andrews, som bl.a. har arbejdet med Sheryl Crow, Delbert McClinton, John Mellencamp, Garth Brooks, Kenny Rogers m.fl.

Ambitionsniveauet har været højt, og det tætte dansk-amerikanske samarbejde har betalt sig og løftet "Big Easy" op på et niveau, hvor bluesmusik og CD lyd ikke fås meget bedre.
Med hans personlige baggrund, hans rå, nærværende, til tider smertelige stemme, og med et swinging, rocking bluesband bag sig, har vi her med en ægte 'Bluesman' at gøre.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din performance som sanger. Du fanger og fastholder dit publikum
med personlighed, integritet, hudløs ærlighed, en god portion sjæl og charme,
og ikke mindst et umiskendeligt sangtalent og en sjælden stærk og intens stemme.
Sammen med dit band giver du et forfriskende bud på, hvordan blues, soul og
rock kan smeltes sammen i et bredt, nutidigt og langtidsholdbart musikalsk udtryk.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.myspace.com/holtsowittrock
www.mortenwittrock.dk

Årets Danske Blues Navn 2012


Årets Danske Blues Navn 2011

Blues prisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til H.P. Lange, sanger, guitarist og komponist.
H.P. Lange får prisen for sin betydelige indsats for den akustiske roots og delta blues musik.

Årets prismodtager er født i 1963, og som præstesøn startede han sin musikalske løbebane med at synge i kirkekor. Som 16. årig hørte H.P. blues med guitaristen Matt Murphy og mundharpespilleren Sonny Boy Williamson og var omgående solgt til den akustiske bluesmusik, country blues, delta blues, ragtime guitar og gospel musik, som han har dyrket intenst lige siden.

Fra omkring 1988 kunne han skrive fuldtids professionel musiker på sit visitkort, og med mere end 100 klub- og kirkekoncerter om året rundt om i landet, foruden klubber og festivaler i både Norden, Europa og USA, er han en af de flittigste og mest dedikerede musikere i sin genre.

En rejse til USA i 1994 til Louisiana og Mississippi gav ny inspiration, og han spillede i denne periode fast på flere klubber i New Orleans, og lærte delta blues af bl.a. mesteren John Mooney. Han kom også til at spille i Memphis, og i Mississippi mødte han guitaristen Kenny Brown, som introducerede ham til den specielle bluestradition i de bakkede områder i det nordlige Mississippi. Her spillede han med nogle af stilartens helt store blueslegender som Junior Kimbrough og R. L. Burnside - nogle oplevelser, som har sat sig dybe spor i H.P.'s musikalske udvikling.

Hjemme igen fra USA i 1995 indspillede han sin første CD ”Stop Breakin´ Down”, og siden er det blevet til 8 udgivelser, hvoraf to har vundet The Danish Musik Award (Grammy) for bedste blues/roots udgivelse.

HP Lange optræder meget solo, men har i mange år spillet fast duo med Troels Jensen, af og til udvidet til kvartet med Hugo Rasmussen og Jarno Varsted, som har lavet 3 CD'er, "Take Me Home" i 2002, "Alongside The Blues" 2004, "Change Sometime" i 2007. Seneste udspil er en CD fra 2010 med H.P., Troels og Hugo, "Saturday Night Sunday Morning", indspillet ved en række kirkekoncerter.

I 2006 dannede H.P. sin trio ”The Delta Connection” med Paul Junior på bas og Jens Kristian Dam el. Søren Poulsen på trommer.

Som en ægte 'bluesman' graver H.P. Lange sig stadig dybere ned i bluestraditionen, som han fremfører i enkel, rå og upoleret form, dels med egne fremragende kompositioner og tekster, dels med sine trofaste fortolkninger af velvalgte numre fra sydstaternes enorme sangskat fra 1920'erne til nutiden.

H.P. står i dag som en af de stærkeste og mest autentiske udøvere af roots- og bluestraditionen herhjemme, og der var derfor ikke tvivl om, hvem der skulle have årets pris.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats indenfor akustisk Roots og Delta Blues.
Priskomitéen har især lagt vægt på din store indsigt i genren,
på din autencitet i fortolkninger og egne sange, og ikke mindst
på din virtuose og karakteristiske finger-picking teknik.
Du fremstår som en seriøs og værdig repræsentant for dansk bluesmusik,
og du ønskes held og lykke i din videre karriere.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blue Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.hplange.dk

Årets Danske Blues Navn 2011


Årets Danske Blues Navn 2010

Bluesprisen "Årets Danske Blues Navn" går i år til sangeren og komponisten Lene Strøyer.
Lene Strøyer modtog prisen ved åbningen af Copenhagen Blues Festival 2010 i Amager Bio d. 29. september. I anledning af festivalens 10 års jubilæum er denne aften dedikeret til festivalens prismodtagere siden prisen blev indstiftet, og Lene kan nu indtræde i denne eksklusive kreds, som må betegnes som den aboslutte top af dansk blues gennem de sidste 10 år.

Årets prismodtager er født i 1964 og startede for alvor sin sangkarriere som tyveårig, og kom hurtigt med i sit første blues band, Diego Blues Band, som huserede på de gode, gamle københavnske klubscener, bl.a. Vognhjulet og Rådhuskroen. Interessen for bluesgenren er holdt ved sidenhen, men med afstikkere til andre genrer med funkbandet Phoney og med hendes første band i eget navn, jazzbandet Lene Strøyer Kvartet, som bl.a. spillede på Montmartre.

I 1988 rejste hun til USA for at studere sangskrivning på Dick Groove School of Music, og interessen og talentet for at skrive musik er blevet plejet og udviklet i årene efter. Op igennem 90'erne var Lene Strøyer med i mange forskellige musikalske sammenhænge, bl.a. pop/funk bandet Girls Girls, senere New Girls, som spillede på den københavnske scene i flere år. I 1994 dannede hun sammen med bluesguitaristen Peter Klitgaard bandet Blues Train, som eksisterede i 7-8 år. Et andet længerevarende projekter var hendes medvirken i showkvartetten Pistacie med 50’er 60’er musik, som eksisterede fra 1994 indtil sidste år.

På opfordring af Copenhagen Blues Festival, som savnede nogle kvindelige musikere i den mandsdominerede bluesverden, dannede Lene Strøyer, Lea Thorlann og Anne Kramme Abildtoft i 2001 6-tetten Ladies Sing the Blues. The Ladies viste sig også at være langtidsholdbare, og dette frodige og bredt orienterede musikalske makkerskab kan i år fejre 10 års jubilæum sammen med festivalen.

Med bandet Mama’s Blues Joint fra 2002 har Lene Strøyer for alvor fået gang i sin virksomhed som komponist, tekstforfatter og arrangør, og har også fundet sin rette hylde som sangerinde med sin stærke stemme og sit karakteristiske groovy R'n'B og soul-prægede udtryk. Debut CD’en ”Mama’s Blues Joint” fra 2005 blev spillet på radioer verden over, og nummeret ”Missing You” vandt udmærkelser ved internationale sangskriverkonkurrencer i USA og Australien. Nummeret “Give Some“ fra bandets anden CD fra 2009, "Blues In Many Colors", kom i finalen i International Song Contest i 2010 og fik her en Honorable Mention.
I øvrigt fik debut CD'en fra The Ladies i 2008 en Danis Music Award nominering som årets blues udgivelse.

Her er tale om en kvindelig musiker og kapelmester med ben i næsen, med talent, evner og power til at matche enhver af hendes mandlige kolleger.
Der var derfor ikke tvivl om, hvem der skulle have årets pris.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats som musiker og komponist.
Du favner et bredt spektrum af R&B, soul og blues, og du formidler
bluesmusikkens mange farver med talent, elegance og sjæl.
Du skriver og synger dine sange med respekt for musikkens rødder,
men også med smag for det nye, og med dine seneste CD udgivelser har
du markeret dig som en af landets væsentligste soul og blues sangerinder.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blue Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.myspace.com/lenestroyer
www.myspace.com/mamasbluesjointcom
www.ladiessingtheblues.dk

Årets Danske Blues Navn 2010


Årets Danske Blues Navn 2009

Årets prismodtager, Nisse Thorbjørn, er født i 1973 og startede tidligt sin musikalske karriere, først med sang, siden udvidet med mundharpe og guitar. I det århusianske musikmiljø spillede han bl.a. med sin gode ven Ronni Busack-Boysen, som sidder ind ved Nisses pris-koncert på Mojo.
Han flyttede i 1996 til København, hvor han dannede bandet ”Nisse and The Real Thing”. Nogle år senere optrådte han med et nyt band ”Hot Shot Love”på Copenhagen Blues Festival i 2002.
Stilen var rendyrket Chicago Blues, og Nisse åbenbarede sit store talent med et eminent mundharpespil og en stemme og et udtryk, som kalder på sammenligninger med Blind Lemon Jefferson og Howlin' Wolf.

I samme periode grundlagde han sit ry som en af genrens bedste, mere Delta-prægede solo performers. I 2003 tog Nisse på en tre måneders dannelsesrejse til Chicago for at hente nyt brændstof til sin musikalske udvikling. Her lyttede han til de lokale bluesstjerner på Southsides berømte bluesklubber, hvor han jammede med bl.a Lurrie Bell, Billy Branch og John Primer, tidligere leadguitarist hos Muddy Waters. Nisses optræden vakte stor opmærksomhed og fik mange rosende ord, og som bonus høstede han værdifuld erfaring.

Som solist CD-debuterede Nisse i 2002 sammen med en række af landets bedste solister på live CD'en ”The Copenhagen Blues Session, Vol 1", indspillet på Bar'Blues.
Han bidrog med sin egen”Goin' Down to Gainesville”, som i en ny udgave er med på den aktuelle debut CD, ”CPH Slim”, hvor legendariske Peter Thorup synger duet med Nisse på sangen.
Peter Thorup udbrød efter indspilningen: "Jeg tror sgu vi har fat i noget rigtig godt her".
Det blev desværre Peters sidste indspilning, men som der står i en af anmeldelserne: "Et ridderslag fra mesteren til en kommende mester".

CD’en rummer foruden Nisses egne stærke kompositioner en stribe autentiske, men også nytænkende fortolkninger af gamle forbilleder som Leadbelly, Robert Johnson, John Lee Hooker og Brownie McGhee.
Pressen har, ligesom publikum, længe haft øre for Nisses kvaliteter, men udgivelsen af den længe ventede debut CD har skærpet interessen yderligere.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din væsentlige indsats for Chicago og Delta blues.
Du har med stort musikalsk talent udviklet dig til en seriøs og original
blues kunstner med en stærk, personlig vokal og et virtuost mundharpespil.
Priskomitéen har især bemærket sig din evne til at brænde igennem i såvel din
stilsikre fortolkning af klassisk blues som i din udfordring af genren som sangskriver.
Held og lykke i din videre karriere.
Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blue Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.cphslim.com www
www.myspace.com/timlothar

Årets Danske Blues Navn 2009


Årets Danske Blues Navn 2008

Tim Lothar, født i 1968, startede sin musikalske karriere som trommeslager, og har de sidste 10 år spillet over det meste af Europa med det århusianske bluesband ”Lightnin’ Moe”, som i år er gået på afspadsering på ubestemt tid.
Efter 25 år bag trommerne begyndte Tim Lothar at dyrke sangen og den akustiske bluesguitar for at udforske den klassiske amerikanske Delta Blues. Med indiskutabelt talent og stor musikalitet startede Tim en helt ny karriere som solist, og kunne efter få år udsende en af de mest anmelder-roste danske blues-CD’er.

  • ”Cut To The Bone” fra 2006 fik flotte ord med på vejen fra dansk og udenlandsk presse, bl.a.
  • ”En guitarist med Blues i blodet”.
  • ”En ny europæiske blueskunstner af klasse”.
  • "En CD, der skal stå i den akustiske blues-samling lige op ad de store - de helt store.”
CD’en gav vind i sejlene, og Tim har høstet både erfaring og ny inspiration rundt om på utallige danske, skandinaviske og europæiske klub- og festival-scener. På sin nye solo CD, ”In It For The Ride” fra 2008, udforsker Tim Lothar fortsat Mississippi Blues’en, men han udfordrer den også med egne stærke sange, og dybt personlige fortolkninger af de gamle bluesklassikere.
Det førende engelske magasin Blues Matters skrev bl. a.: ”Tim Lothars egne sange er så gode, at man er nødt til at læse CD-noterne for at finde ud af, om en sang er hans egen, eller endnu en af Sleepy John Esters eller Charley Patton”.
Tim Lothar har nu dyrket solist-tilværelse i nogle år, men trangen og lysten til at arbejde musikalsk sammen med andre er svær at undertrykke. Det sidste års tid har han, ved siden af solo-jobbet, også arbejdet i duo og trio, bl.a. med sidste års prismodtager, Peter Nande, og Alain Apaloo. Det seneste initiativ er dannelsen af et nyt internationalt bluesband med de to engelske guitarister og sangere, Big Joe Louis og King David, og svenske Magnus Lanshammer på bas, og Tim selv endnu engang bag trommerne. Bandet har premiere ved Copenhagen Blues Festival, og kan høres i Rødovre Centrum d. 25., og på Mojo d. 26. september.
Tim Lothar er en alsidig, talentfuld og seriøs musiker, og han er et spændende bud på et af landets yngre bluestalenter, som vil føre det vidt.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats for Delta Blues musikken. Priskomitéen har
især lagt vægt på din genre-indsigt, musikalitet og alsidige instrument-beherskelse.
Du har på kort tid markeret dig som en talentfuld, stilsikker guitarist, sanger og sangskriver,
og som en musiker med mod på at søge nye hjemlige og internationale udfordringer.
Du fremstår som en seriøs og værdig repræsentant for dansk bluesmusik, og du ønskes held og lykke i din videre karriere.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blue Bar ønsker dig tillykke med prisen.

www.timlothar.com
www.myspace.com/timlothar
www.groovehouse.dk
www.lightningmoe.dk

Årets Danske Blues Navn 2008


Årets Danske Blues Navn 2007

Peter Nande, født 1968, startede for alvor sin musikalske karriere i 1998 med bandet Nande & The Big Difference, som i 2002 udgav debut-CD’en af samme navn. Bandet turnérede flittigt i Europa, bl.a. som backingband for gæstende amerikanske solister som James Harman, Lazy Lester, R.J. Mischo, og ikke mindst mundharpe-stjernen Gary Primich, www.garyprimich.com som desværre netop er død, kun 49 år gammel.
Men især samarbejdet og venskabet med den legendariske sanger og mundharpespiller James Harman - www.jamesharman.com - har spillet en stor musikalsk rolle i Peters liv. De har udviklet et både fagligt og venskabeligt forhold som mentor og elev i den allerbedste blues tradition.
I 2005 valgte Peter Nande, bl.a. inspireret af Harman, at forfølge sin drøm om at indspille et album med nogle af de amerikanske bluesmusikere, som han havde turnéret med i Europa.
Drømmen gik i opfyldelse, og med typisk gå-på-mod og et helt katalog af nye sange, tog Peter Nande og hans guitarist, Ronni Busack-Boysen, i foråret 2006 af sted til det ventende studie i Californien. Her stod den erfarne producer James Harman klar sammen et udvalgt team af Californiens bedste studiemusikere, bl.a. Harmans faste guitarist, Nathan James, som lagde dagligstue til de indspilninger, der endte med at blive den første CD i en planlagt triple-serie med fællestitlen ’California Sessions’.
Ved udgivelsen senere på året fik CD’en, med den fulde titel ’Big Boy Boogie / California Sessions Vol.1’, en begejstret både hjemlig og international kritik, og den blev også nomineret til en Danish Musik Award 2007 i kategorien Årets Danske Blues Udgivelse.
Næste udgivelse i serien er allerede i støbeskeen, alt imens Peter med sit nye Peter Nande Band spiller alle de festival- og klubjobs, som familien og hans ’day-job’ som ingeniør tillader.
For nylig har Peter Nande sammen med slideguitarist og sanger Tim Lothar taget det nok så krævende duo-format op. Duoen har turneret flittigt her i 2007 og optræder også på dette års festival ved en koncert på Blågårds Apotek torsdag d. 27. sept.
Peter Nande har en utrolig positiv tilgang til sin musik, ikke mindst den særlige California-blues, dertil kommer indiskutable evner som sangskriver, sanger og mundharpespiller, som sammen med et lidt fanden-i-voldsk iværksætter-talent uden tvivl vil føre vidt.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din initiativrige og entusiastiske indsats for genren. Priskomitéen har
især lagt vægt på din musikalske udvikling som sanger, mundharpespiller og komponist,
og på den vidvinkel, du har på din musik, bl.a. i dit turné- og CD-samarbejde med internationale kunstnere.
Stilmæssigt holder du den klassiske Westcoast og Chicago blues i hævd, men puster også frisk liv og nye ingredienser i genren,
og du fremstår i dag som et af landets mest seriøse, nye bluestalenter.

Copenhagen Blues Festival og Amager Bio ønsker dig tillykke med prisen.
Held og lykke med din videre karriere.

www.nande.dk

Årets Danske Blues Navn 2007


Årets Danske Blues Navn 2006

Sangeren, guitaristen, sangskriveren og kapelmesteren Paul Banks er årets modtager af Copenhagen Blues Festivals pris 'Årets Danske Blues Navn 2006'.
Årets prismodtager blev født i 1952 i Denver, Colorado. Familien flyttede i 1961 til Danmark, hvor Paul voksede op i det musikalsk miljø omkring stedfaderen Jo Banks' musikcafe Purple Door, som i 60'erne var samlingssted folkemusikken i København.
Allerede som femtenårig turnerede Paul Banks bl.a. i sin fars bluesband. I 1972 stod Paul på egne ben og dannede bandet Sideshow med bl.a. Bill Hazen, Michael Friis, Ken Gudmand, Thomas Puggaard og Nils Tuxen. Lige siden har Paul Banks været yderst flittig på live-scenen i et utal af konstellationer. En af de mest kendte var MusikOrkestret med bl.a. Jørgen Lang (mundharpe), Martin Andersen (violin) og Michael Friis (bas), og senere Hugo Rasmussen (bas). MusikOrkestret udgav 3 LP'er i 80'erne.
Efter MusikOrkestrets opløsning i 1985 dannede Paul Banks duo med tenorsaxofonisten Steen Vig indtil dennes alt for tidlige død i 1995. Dette samarbejde kan høres på pladen Paul Banks og Steen Vig fra 1987. I de seneste godt 10 år har Paul Banks spillet sammen med guitaristen Aske Jacoby, både som duo og i det store orkester Love Bombs.
Paul Banks har medvirket på utallige indspilninger, i gennem årene er det blevet til over 100. Han har bl.a. indspillet med Sebastian, Kim Larsen, Anne-Grethe, Monique, Alberte, Ole "Fessor" Lindgren, Tom McEwen & Jess Ingerslev, Jan Toftlund, Erik Clausen & Leif Sylvester, Pia Raug, Liller, Otto Brandenburg m.fl. I 1998 udkom solodebuten Time Problem efterfulgt i 2000 af White Noise And Diamond Nights, som vandt prisen 'Bedste Sangskriver' ved Danish Music Awards Folk 2001. Bones And Love Bombs er fra 2003, og senest live og solo cd'en One Man Band Live er fra 2005, der fik prisen 'Året Danske Blues Udgivelse' ved Danish Music Awards Folk i 2006.
Med stor musikalsk og kunstnerisk nysgerrighed afsøger Paul konstant grænselandet mellem folk, jazz, rock og blues. Han mestrer både det rå og det stemningsfulde, og han fremstår i dag som en af vores absolut bedste og teknisk dygtigste folk-blues guitarister og sangere.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din betydelige indsats på den akustiske folk og blues scene.
Priskomitéen har lagt vægt på din evne til at blande elementer af blues, folk,
jazz og gospel til et stærkt personlig udtryk, leveret med stor musikalsk og
lyrisk virtuositet til glæde og inspiration for både publikum og musikere.
Du ønskes tillykke med prisen og held og lykke på din videre musikalske færd.

www.paulbanks.dk

Årets Danske Blues Navn 2006


Copenhagen Blues Festivals Jubilæumspris 2005

Guitaristen, sangeren, sangskriveren og kapelmesteren Kenn Lending , som netop i år kan fejre 25 års jubilæum med sit band, Kenn Lending Blues Band, blev modtager af ’Copenhagen Blues Festivals Jubilæumspris 2005’.
Det var en koncert med T Bone Walker på American Folk Blues Festival i 1968, der tændte gnisten, og siden da har Kenn kompromisløst hengivet sig til bluesmusikken, og været dens tro tjener, eller som han selv siger: ”Jeg har stået i lære, og det gør jeg stadig”. Sin oplæring fik han bl.a. gennem et langt venskab og samarbejde med bluessangeren og pianisten Champion Jack Dupree fra New Orleans. Fra 1978 til Jack Duprees død i 1992 spillede de mere end 1000 koncerter og indspillede over 20 plader, bl.a. cd'en "Forever And Ever", indspillet i New Orleans i 1991. CD’en fik en WC Handy Awards som ’Traditional Blues Album 1992’.
Kenn har i sit CV en hel stribe andre store blues kunstnere, som han har optrådt med, backet sammen med sit band, eller lavet plader med. For eks. Memphis Slim, Louisiana Red, Luther Allison, Aron Burton, Janice Harrington og Lillian Boutté, samt de legendariske The Band. Desuden har Kenn og bandet turneret med bl.a. Fats Domino og BB King.
Kenn har medvirket på mere end 30 udgivelser, og netop nu er Kenn Lending blues Band aktuelle med bandets 9. CD, ”Still Payin’ Dues”, en tour de force gennem afro-amerikansk musiktradition, fra Mississippi Blues, over funky Urban Blues, New Orleans og Harlems rytmer til de oprindelige musikalske rødder i Afrika.
Kenn Lending er uden tvivl den danske bluesmusiker, der er kommet videst omkring i den store verden. Med talent og personlig stil, med entusiasme og spilleglæde, og en dyb indlevelse i bluesmusikkens inderste sjæl, har Kenn mere end nogen anden dansk musiker opnået et fuldt fortjent internationalt ry som udøver og fortolker af bluesmusikken.

Pris komitéens begrundelse:

Prisen gives for din helt særlige indsats som fortolker og formidler af bluesgenren herhjemme,
og som dansk ambassadør for den afro-amerikanske musik på den internationale bluesscene.

Copenhagen Blues Festival ønsker dig tillykke med prisen og med dit 25 års jubilæum.
Held og lykke i de næste 25 år!

www.lending.dk

Copenhagen Blues Festivals Jubilæumspris 2005


Årets Danske Blues Navn 2005

Sangeren, guitaristen og sangskriveren Thorbjørn Risager blev årets modtager af Copenhagen Blues Festivals bluespris ’Årets Danske Blues Navn 2005’.
Thorbjørn markerede sig for alvor på den københavnske bluesscene sidst i ’90’erne, hvor han vandt flere talent-konkurrencer, med så prominente folk som Robben Ford og Charlie Musselwhite i dommerpanelet. Siden er det gået slag i slag, og senest har han med sit band ’Thorbjørn Risager Blue 7’ slået sit navn fast som en mere end habil bluesguitarist og som en af Danmarks og Skandinaviens bedste unge bluessangere med en kraftfuld stemme, der placerer ham som en af tidens ypperste traditionsbærere i dansk bluesmusik.
Thorbjørn har tydelige rødder i 50’ernes og 60’ernes blues og R&B, og både favorit-klassikere og originale numre præsenteres i overbevisende og flotte arrangementer, krydret med en god gang New Orleans Secondline, men frem for alt, med indlevelse, nerve og sjæl. Han er meget aktiv på live-scenen, både med sin septet, kvartet og duo med Emil Balsgaard, som han nu har spillet fast sammen i 12-13 år.
Debut CD’en, ’Thorbjørn Risager: Blue 7 Live 2004’, som hovedsageligt består af eget originalt materiale, viser et band og en frontman, som med talent, kunstnerisk og professionelt håndelag og stort personligt engagement vil præge den danske bluesscene i årene fremover.

Pris komitéens begrundelse:

Copenhagen Blues Festival ønsker dig tillykke med prisen som Årets Danske Blues Navn.
Prisen gives for din både trofaste og forfriskende fortolkning af genren, og for din aktive
indsats på den danske og skandinaviske bluesscene.
Held og lykke med din videre karriere.

www.thorbjoernrisager.dk

Årets Danske Blues Navn 2005


Årets Danske Blues Navn 2004

Guitaristen, sangeren og sangskriveren Peter Thorup blev årets modtager af Copenhagen Blues Festivals pris ’Årets Danske Blues Navn 2004’.
Prisen på 5.000 kr. og pris-diplom blev overrakt ved festivalens åbning i Huset d. 29. sept.
Peter Thorup har gennem en lang og glorværdig karriere sat et markant præg på den danske bluesscene som sanger, guitarist, fløjtenist, mundharpespiller og komponist, men også kolleger i andre genrer har nydt godt af hans talent og erfaring, bl.a. som producer.
Pris-komitéen har lagt særlig vægt på hans håndelag, store alsidighed og meget personlige udtryk, såvel som en stadig søgen efter musikalske og lyriske udfordringer.
Thorup har i hele sit liv været meget scene-aktiv, og selv om forrige plade-udspil ligger 17 år tilbage, er der med seneste udspil sammen med Thor Backhausen, ’Ku’ det tænkes’, løfte om, at vi hører mere fra det populære danske blues-ikon, i en ikke så fjern fremtid.

Pris komitéens begrundelse:

Copenhagen Blues Festival ønsker dig tillykke med prisen som Årets Danske Blues Navn.
Prisen gives for dit musikalske håndværk, som du gør til kunst, og for dit personlige udtryk,
der fylder hver sang med en lidenskab, så selv englene må synge The Blues, når Djævelen
krydser dit spor.

Årets Danske Blues Navn 2004


Årets Danske Blues Navn 2003

Sangeren, sangskriveren og guitaristen Mike Andersen blev årets modtager af Copenhagen Blues Festival’s pris: 'Årets Danske Blues Navn 2003'.
Prisen på 5.000 kr. og pris-diplom blev overrakt ved en koncert i Amager Bio d. 26. sept., hvor Mike Andersen Band spillede dobbelt-koncert med Otis Grand & The Big Blues Band. I 2000 dannede han Mike Andersen Band, som hurtigt indtog både danske og udenlandske klub- og festivalscener, og i 2002 indspillede bandet det succesrige debut-album ’My Love For The Blues’. Med dybe rødder i blues’ens traditioner, men også en fornyende indstilling, har denne unge, fremragende musiker allerede gjort sig fortjent til sin plads i toppen af den europæiske blues-elite, og Mike Andersen har vist sig som en fin ambassadør for den dynamiske, levende danske bluesscene.

Pris komitéens begrundelse:

Copenhagen Blues Festival ønsker dig tillykke med prisen som Årets Danske Blues Navn.
Prisen gives for din på een gang trofaste og fornyende fortolkning af genren, og din
fornemme repræsentation af den danske bluesscene også uden for landets grænser.

www.mikeandersen.com

Årets Danske Blues Navn 2003


Årets Danske Blues Navn 2002

Guitaristen, pianisten, sangeren og sangskriveren Troels Jensen fik som den første Copenhagen Blues Festival’s nye pris: 'Årets Danske Blues Navn 2002'.
Prisen på 5.000 kr. og pris-diplom blev overrakt ved årets festival-åbning i Huset d. 16. okt. Hans kendetegn er en åbenbar hengivenhed for bluesmusikken, og i sin snart 40 år lange karriere han har delt scene med med store blueskunstnere som John Lee Hooker, Bo Diddley, Michael Bloomfield, Sonny Terry og Brownie McGhee, og havde i flere år et frugtbart samarbejde med guitaristen Billy Cross i Delta Cross Band. Altid villig til at videreformidle sin store viden og erfaring til kolleger i alle aldre, er her en dansk bluesmand i helt sin egen klasse.
I 2001 udgav Troels Jensen og guitaristen H.P. Lange det prisbelønnede CD Take Me Home, som viser, at vi kan vente os meget mere fra årets prismodtager i fremtiden.

Pris komitéens begrundelse:

Copenhagen Blues Festival ønsker dig tillykke med prisen som Årets Danske Blues Navn.
Prisen gives for din særlige indsats og kunstneriske betydning for den danske bluesscene.

www.healers.dk

Årets Danske Blues Navn 2002

Denne artikel kommer fra Copenhagen Blues Festival
http://www.copenhagenbluesfestival.dk/